Călătorie culinară în Muscel
Bucataria Traditionala
Teritoriu de granita a Tarii Romanesti, zona Muscelului a suferit dea lungul timpului numeroase navaliri ale dusmanilor tarii, iar viata locuitorilor de pe aceste meleaguri nu a fost usoara. Majoritatea ortodocsi convinsi, pentru ei posturile si praznicele bisericesti erau litera de lege.
Teritoriul Muscelului cu dealuri inalte si munti spectaculosi a determinat locuitorii sa se indrepte spre cele mai avantajoase ramuri ale agriculturii pentru ei: pomicultura si cresterea animalelor. Acest lucru a determinat si specificul culinar al zonei, dominat de produsele lactate, preparatele din carne, din fructe si produse ale padurilor ce domina tinutul Muscel.

O mare importanța a avut introducerea in cultură a cartofului si porumbului care cu timpul au devenit alimente de baza. În zonele unde porumbul nu putea fi cultivat, acesta era obtinut la schimb cu alte produse obtinute de locuitorii Muscelului prin schimb cu produse obtinute in gospodariile lor. În fiecare comunitate era o moara mai mica sau mai mare prin care oamenii isi macinau porumbul pentru a obtine malaiul ce reprezenta materia prima pentru pricipalul produs culinar pe care muscelenii il puneau pe masa, mămăliga.
Aproape fiecare gospodarie taraneasca crestea cativa porci, o vacuta, cateva oi, gaini, avea o gradina unde ceapa, usturoiul, cartoful, varza si cateva plante aromatice asigurau subzistenta familiei. Fructele de padure si ciupercile reprezentau o diversificare a alimentatiei ca si pastravul, lipanul, zglavocul si alti pesti din raurile de munte ce strabat Muscelul.
Necesitatea de a avea o rezerva permanenta de hrana a determinat oamenii sa caute modalitati de conservare a hranei.

Nu se poate discuta de specificul culinar al muscelului fara a aduce in discutie celebra tuica de pruna din zona.