Câmpulung – Cartierul Grui

Grui- este un cartier al municipiului Câmpulung asezat in partea de nord-vest a municipiului pe un platou ce domina orasul. Construit in zona fostei “Fabrici de fire si fibre sintetice”, ca zonă de locuinte pentru lucrătorii acesteia, acum este un cartier de sine stătator.



Componența: cartierul Grui este format din următoarele străzi: Revoluției, Gruiului, Iezer, Ion Țicăloiu, Măgurii, Poligonului, Gen. Dragalina, Lt. Col. Nicolae Popp, Privighetorii, Gen. Grigore Grecescu, Bucovinei, Dragoș Vodă, Matei Drăghiceanu, Plevnei, Transilvaniei și Zăvoiului.

Suprafața: 33,16 kmp

Populația: 8400 locuitori

Altitudinea în centrul localității: 655 m

Distanța față de reședința județului: 24kmp

Sărbători locale oficiale:

Zilele municipiului Campulung

Municipiul Câmpulung se află în nord-estul județului Argeș, în depresiunea omonimă pe malurile Râului Târgului, la poalele Munților Iezer-Păpușa.
Cartierul Grui este situat la nord-vest și la o distanță de 2 km față de centrul orașului, la poalele dealului Măgura 894 m.

Pe platoul Grui au existat încă din secolul trecut fabrici de cărămidă și teracotă, datorită terenului argilos. S-a realizat în anii ’70 și un Combinat de fire și fibre sintetice ”Melana” (desființat), precum și o cale ferată ce trecea prin comuna Lerești. De asemenea, s-a construit și un cartier cu blocuri de locuințe și magazine la parter.
În prezent, funcționează câteva fabrici și ateliere de mică industrie.

Prima mențiune documentară datează din anul 1292. Pânza orasului Câmpulung este cel mai vechi document în care erau trecute privilegiile orașului, lăsate de ”răposatul Io Radu Negru Voivod la leat 6800”. Pe piatra tombală a comitelui Laurencius de Longo Campo este scrisă o inscripție cu anul 1300.
Câmpulungul a fost prima capitală/reședință a Valahiei și cel mai vechi oraș din Țara Românească. A fost și reședința județului istoric Mușcel, până în anul 1968, când s-a desființat.
Mahalaua Gruiului a avut în componență și localitățile limitrofe Bughea de Jos și de Sus.

Din punct de vedere al patrimoniului arhitectural și cultural, pe strada Revoluției există o parte din situl urban „Orașul istoric Câmpulung” datat în sec. XIII-XX, de asemenea, pe aceeași stradă alte monumente sunt: Ansamblul vilei Drăghiceanu (datat în anul 1906) și parcul (datat în anul 1906), Vila Rahivan (începutul sec. XX). Vila Prager (datată ca monument în anul 1930) este situată pe strada Gen. Dragalina.

De-a lungul timpului în municipiul Câmpulung s-au practicat activitatile tipic taranesti: cresterea animalelor si agricultura, acestora li se adauga productia mestesugareasca, asigurandu-se astfel, efectuarea unor schimburi economice intense.

Acum in Grui se gasesc puncte de productie ale unor firme ce produc caramida, cahle de teracota, paleti de lemn, electrozincare, sisteme de fose si drenaj, produse alimentare, pansamente sterile si mobilier.

„Focul lui Sumedru” marchează începutul de an pastoral, va fi aprins în noaptea de 25 spre 26 octombrie, în ajun de Sfântul Dumitru. In preajma unui imens rug, aprins de tineri într-un loc înalt al satului, se adună localnicii. În jurul focului se strigă în cor ”Hai la Focul lui Sumedru!”, iar despre cei care sar peste foc se spune că vor fi sănătoși tot anul. La final, femeile împart mere și covrigi.