Description
Băile de la Bughea de Sus, sau Complexul Măgura sunt situate în vecinătatea municipiului Câmpulung.
Băile Bughea au fost cunoscute de-a lungul timpului, ca unul dintre locurile unde suferinzii îşi căutau sănătatea. În anul 1958, medicul Mircea Constantinescu şi Ion Dobrescu, publică un volum intitulat „Staţiunea Balneo-Climatică Bughea de Sus”, cu sprijinul Societăţii Ştiinţelor Medicale din R.P.R.
Aici a existat o bază de tratament şi un hotel cu 24 de camere – într-un cuvânt, Băile Bughea, cunoscute şi ca staţiune balneoclimaterică, „Complexul Balnear Măgura”, locul căutat de bolnavii cu diferite afecţiuni din întreaga ţară pe vremuri, a rămas acum doar o amintire. Situat la 3 kilometri de Câmpulung, în comuna Bughea de Sus, sub coasta dealului Măgura, complexul folosea apele minerale indicate atât în cura internă cât şi externă, care, combinate cu climatul tonifiant, era favorabil bolnavilor cardiaci, hipertensivi sau pulmonari cronici, anemici sau astenici, tratamente pentru afecţiunile tubului digestiv, ale rinichiului şi căilor urinare, precum şi pentru afecţiunile reumatismale.
Factori naturali terapeutici: ape minerale sulfuroase, slorurate sodice, hipotone, folosite în cura internă şi externă, cu o mineralizare totală de 1,7-1,8 g/l, bioclimat de cruţare.
Indicaţii terapeutice: afecţiuni ale tubului digestiv, afecţiuni hepato-biliare, afecţiuni ale rinichiului şi căilor urinare, afecţiuni reumatismale degenerative şi abarticulare, afecţiuni ale căilor respiratorii, nevroza astenică.
Istoric
Măria Dragomir cumpără terenul cu două izvoare în timpul războiului din 1916 – 1918, băile Laurian au fost complet distruse şi nu au mai fost refăcute. În anul 1920 Gropan, primul soţ al mamei Măriei Dragomir, construieşte în locul camerelor de scânduri, o clădire de zid cu două cabine pentru băi şi o cabină pentru cabinet medical. Se folosea apa de la izvorul 3 şi 4 fiind captate de curând. În anul 1921, Gropan moare şi băile intră în proprietatea lui Sache al 2-lea soţ al văduvei Maria Gropan, mama Măriei Dragomir. El face aici numeroase îmbunătăţiri, schimbând din instalaţiile vechi şi face o instalaţie, pentru cazanul de încălzire, construită din scânduri pe temelie de piatră. Un început de orientare medicală ştiinţifică, s-a realizat în anul, când medic-şef de judeţ, vine medicul Gheorghe Tănăseanu. Acesta cunoscând marea valoare terapeutică a acestor izvoare minerale şi constatând empirismul tratamentelor din staţiunea Bughea, ia personal conducerea medicală a acestora dând indicaţii precise de tratament. Doctorul Tănăseanu este primul medic al băilor Bughea de Sus. În anul 1937, Sache Mateescu moare şi băile devin proprietatea ginerelui său, Gheorghe Dragomir, soţul Măriei. În anul 1948, băile au fost expropiate. În anul 1953, sub regimul de democraţie populară, în staţiunea Bughea de Sus pe locul Băilor Gropan, se construieşte un stabiliment modern, băi cu 20 de cabine, bine amenajate, dotate cu căzi de faianţă ce au înlocuit pe cele din lemn de până atunci.
În viitorul apropiat Baile Bughea si complexul turistic Magura vor fi complet refacute si puse la dispozitia celor interesati de tratamente.
Reviews
There are no reviews yet.