Rezervația naturală de calcar numulitic

Categories: ,

Description

Calcarul numulitic de la Albesti se caracterizeaza prin imensa acumulare se numuliti (resturi fosile foraminifere), relevand sedimentarea formatiunii geologice in conditii optime de dezvoltare a organismelor calacaroase. Rezervatia “Cariera mare” -decretata “monument al naturii” este constituita dintr-un calcar alb-galbui de varsta aocena” cunoscuta sub numele de “calcar numulitic de Albesti”.

Perimetrul rezervatiei ocupa o suprafata de circa 3600mp. Analizand compozitia chimica a calcarului galben-cafeniu, roscat, vanat sau alburiu, s-a observat ca este alcatuit din numuliti mari – animale fosile, caracteristice primei jumatati a erei tertiere. Calcarul de aici, cunoscut sub denumirea de “calcar de Albești”, a fost folosit ca materie primă pentru construirea unor așezăminte cultural – artistice de mare valoare: Castrul Roman de la Jidova, Mănăstirea Curtea de Argeș, Mănăstirea Cozia, Biserica Trei Ierarhi, Arcul de Triumf, Banca Națională, Casa Poporului, Palatul Regal (Muzeul Național de Artă), Palatul Peleș.

Arie monument al naturii, calcarul numulitic de Albești reprezintă și un depozit de fosile vertebrate și nevertebrate (colți de rechini, echinoderme, brahiopode, foraminifere) atribuite eocenului (a doua perioadă a paleogenului, care a durat de acum 55,8 ± 0,2 milioane de ani, până acum 33,9 ± 0,1 milioane de ani.

Additional information

Localitate

Albestii de Muscel