Rețete din Muscel

Prin intersectarea culturilor, bucataria româneasca a fost influentata de bucataria balcanica, de germana,  sarbeasca, italiana, turca si maghiara, dar nu numai, stiut fiind faptul ca diversitatea gusturilor si rafinamentul preparatelor din toate tarile lumii sunt apreciate de marii cunoscatori ai traditiilor popoarelor.

Prin formarea sa daco-romana, cultura gastronomica a poporului român a mostenit numeroase obiceiuri culinare: de la romani vine placinta, cuvânt care a pastrat sensul initial al termenului  latin placenta, turcii au adus ciorba de perisoare, grecii musacaua, de la bulgari exista o larga varietate de mâncaruri cu legume, cum ar fi zacusca, iar  snitelul vine de la austrieci.

Culinaria

“Bucătăria este o ţară în care sunt mereu descoperiri de făcut.” –Grimod de la Reyniere

Dat fiind faptul ca ocupatiile de baza ale locuitorilor României au fost, înca din cele mai vechi timpuri, agricultura, cresterea animalelor si vânatoarea. Relieful României fiind bogat reprezentat atât de zone de lunca, câmpie, de zone deluroase si intracolinare precum si de numeroase înaltimi montane, dezvoltarea culturilor agricole si pomicultura au oferit posibilitatea dezvoltarii unei bogate traditii culinare, bazate pe prelucrarea cerealelor, legumelor si fructelor. Bogatia fânetelor raspândite pe coamele dealurilor si poalele muntilor a oferit posibilitati mari de crestere a animalelor. Astfel bucataria româneasca se bucura de o gama variata de produse de carne, lapte, lactate, produse din lapte, specifice prin gustul, aromele folosite precum si prin tehnicile de elaborare. Bogatia vânatului raspândit în padurile românesti a adus dupa sine stiinta prepararii vânatului în diverse mâncaruri si preparate.

Mai jos vom adăuga periodic rețete culinare culese de la gospodinele din Muscel

Bulz ciobanesc

Ingrediente: mămaligă, brănza de burduf sau coșuleț

Se face o mamaliguță mai tare cu mălai de moară, și cât este fiebinte se face un coșuleț (cu mainile umezite cu apă rece) dintr-o felie mai groasă de mamaligă, care se umple cu brânză de burduf. Se inchide cosulețul prin rotunjirea lui cu mainile umede iar apoi se pune pe jar sau gratar 5-10 minute pană se topește brânza. Se mănâncă fierbinte, cât timp brânza este topită.